Sekite mus

LinkedIn

Išbandykite mūsų automatizuotus įrankius savarankiškai

impactguide.net

Monetizuokite savo konkurencingumą su mumis

Strateginės konsultacijos suteikiančios žinias, įgūdžius ir įrankius žmonėms, komandoms ir organizacijoms efektyviai veikti ir tvariai augti

Domas dalinasi įžvalgomis apie pajamų generavimą su BNI Lietuva bendruomene

Susipažinkime

Kodėl strategijos žlunga?

Kodėl strategijos žlunga?

Kartojame ir kartosime visada, jog strategija yra būtinas verslo įrankis norint veikti kryptingai, kad pasiektumėte tam tikrų savo užsibrėžtų rezultatų. Kad kiek įmanoma sklandžiai galėtumėte vystyti verslą, strategija yra būtina – ji išgrynina svarbiausias verslo suteikiamas vertes jūsų klientams ar vartotojams. Jau turint strategiją, svarbu bent kartą į metus įsivertinti, ar kintant situacijai rinkoje ir pasaulyje, neatsiranda naujų verčių ar kampų, kuriuos reikia įtraukti į strategiją. Taip pat, nepamirškite peržvelgti kokias vertes jau estate ilgainiui įtvirtinę klientų / vartotojų mintyse ir kokias kitas vertes jau galite papildomai stiprinti, nepamiršdami jau seniau įtvirtintų.

Tačiau jei kartojame, kad strategijos yra neatsiejama sėkmingo verslo dalis, kodėl jos kartais nepateisina lūkesčių? Atsakome – strategijos pasiteisina toms įmonėms, kurios jas įgyvendina – reikia skirti laiko ir resursų tam, kad strategiją implementuotumėte.

Koordinuokite

Daugelis įmonių tikisi, jog strategijos sudarymas - sudėtingiausia proceso dalis, po jos, pokyčiai įvyksta natūraliai. Toks požiūris yra viena iš dažniausių priežasčių, kodėl strategijos nepasiteisina. Strategijos sudarymas suteikia gaires ir nukreipia organizaciją vystyti verslą tikslingu keliu, o koordinavimas ir jos implementavimas yra pagrindiniai pokyčius lemiantys faktoriai.

Sudarius strategiją, reikia padaryti du dalykus: pirma, įsitikinti, kad ja patikėjo raktiniai organizacijos žmonės – kad jie tapo vėliavnešiais, strategijos ambasadoriais tiek organizacijos viduje, tiek išorėje. Šis pirmasis faktorius leidžia pereiti prie antrojo: taktinių planų strategijos įgyvendinimui rengimo ir konkrečių rodiklių taktiniams veiksmams nustatymo. Svarbu prioriterizuoti, kas yra svarbiausia, ir nesiimti visko iš karto, nes darbų gali atrodyti tikrai nemažai. Tik po šių veiksmų seka realus darbų įgyvendinimas. Tuomet galima pradėti sekti, kaip sekasi įgyvendinti užsibrėžtų tikslų (rodiklių), įvesti korekcijas, jei tam yra reikiamybė.

Įvertinkite organizacijos pajėgumus

Strategijos dažniausiai sudaromos kartu su įmonės vadovais, lyderiais. Tačiau, dauguma organizacijų nepraktikuoja strategijų vystymo kasdieninėje veikloje. Remiantis Harvardo Verslo Mokyklos tyrimų duomenimis, 85% vykdomųjų vadovų komandų praleidžia mažiau nei vieną valandą per mėnesį strategijų implementavimui, diskusijoms, o 50% išvis neskiria tam laiko. Taigi, laiko stoka ir per mažas dėmesys pokyčiams nuliūdins daugelį, kurie tikisi greitų rezultatų.

Išsiaiškinkite tikslias problemas

Įmonės susiduria su įvairiausiomis problemomis, dėl kurių tenka koreguoti esamą strategiją, o kartais kurti ir visiškai naują. Paskutiniųjų metų perversmai – puikus pavyzdys. Dėl nuolatinių pokyčių pasaulyje, kurių niekas nebūtų galėjęs prognozuoti, daugelis organizacijų privalo imtis esminių veiksmų. Susiklosčius tokiai situacijai – nuodugniai išnagrinėkite egzistuojančias problemas ir supraskite kaip jos paveikia įmonės veiklos rezultatus. Tik supratę ką ir kaip reikia keisti, galite imtis tolimesnių veiksmų.